Cursus

‘Verbinden, dat

doe je zo’.

Verbinding met de ander start

met de verbinding met jezelf

 

 

We komen heel wat mensen tegen op een dag. In het werken met mensen zeggen ze dat je je vak pas echt goed uit kunt oefenen als je én er bent voor je klant én er bent voor jezelf. Dan pas ben je echt in verbinding met elkaar en kun je het beste van jezelf geven. Te veel met de ander bezig zijn, of te veel met jezelf leidt eigenlijk altijd tot miscommunicatie en verstoord het evenwicht in een relatie. Dat is voor niemand goed.
Zeker voor jou niet. Balans hierin vinden en dat vasthouden zorgt voor echte verbinding: tussen jou en de ander en tussen jouw hoofd, hart en handen. 

Wat ik vooral uit mijn opleiding heb gehaald, is dat empathisch vermogen een mooie eigenschap is. Daar was ik voor geboren leek het wel. Totdat ik ontdekte dat ik hierdoor eigenlijk alleen maar bij de ander was en niet bij mezelf.

Dat je ook jezelf hebt te laten zien om een veilige verbinding en bedding tot stand te brengen, was nieuw voor me. Dat vraagt iets anders van je dan steeds de ander aanvoelen. Om balans te blijven ervaren is het nodig dat je de verbinding met de ander aangaat vanuit jouw eigen basis. Pas dan is het veilig, pas dan is er balans, pas dan is er gelijkwaardigheid, voor iedereen. Veranderen naar een constructieve relatie begint bij jezelf.

Waar?

Under The Tree
Klaverlaan 1A, 6841 CG Arnhem

Wanneer?

2 x 2 dagen van 10.00 tot 16.00 uur achter elkaar met een tussenpauze van een week. 

Wie?

In een kleine setting van max 6 personen zodat er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht is.

Wat ga je ervaren?

Verbinding met anderen zorgt ervoor dat we ons gezien, gehoord en gewaardeerd voelen om wie we zijn. Verbinding is een basisbehoefte van ons mensen. Als we ons verbonden voelen komt het gelukshormoon Oxytocine vrij dat stress tegengaat. Te vaak nog ligt de focus op de verbinding met de ander tot stand brengen zonder de aandacht te richten op hoe je die verbinding met jezelf tot stand brengt. Je kunt pas echt in verbinding staan met een ander als je ook in verbinding staat met jezelf. Verbinding is de ultieme bron van welzijn en geluk.

Om je echt te verbinden heb je het nodig om je veilig te voelen. Dat moet je namelijk ervaren en vinden in jezelf. Leer hoe je in verbinding kunt blijven, met jezelf én de ander, door een bedding te creëren voor jou en de ander. Ook wanneer de wereld om je heen veel van je vraagt.

Experimenteren in veilige ruimte

Als facilitator heeft Nancy van den Heuvel heeft zich geschoold in systeemdynamieken, hoe je bij jezelf kunt blijven, maar ook bij de ander via Holding Space en Empty Space.

Door met aandacht te exploreren wat er in je lijf gebeurt, ga je ontdekken wanneer je je veilig voelt en wanneer niet. Spel is hierin een hele fijne manier. Je ontdekt nieuwe wegen en doorbreekt ingesleten patronen. In spel kan niets fout gaan en zijn er geen prestaties die gehaald hoeven worden. Er is een leeg canvas, een Empty Space, waar niets is, maar ook alles kan ontstaan.

Ook kun je zo beter voelen wanneer je uit verbinding bent met jezelf en wat daarvan mogelijke oorzaken kunnen zijn. Het is als een soort uitdaging om jezelf te ontdekken en te experimenteren met gevoelens zonder dat ze onderzocht hoeven te worden. Door deze speelruimte ga je na een tijdje dat vertrouwen voelen in je eigen basis om je te kunnen blijven verbinden. Het zorgt dat je een steviger gronding ontwikkelt en inbedding met jezelf ervaart. We worden opgevoed en opgeleid om de wereld vanuit de ratio te bekijken en te beoordelen, waarbij voorbij gegaan wordt aan het voelen en ervaren van diezelfde wereld. Terwijl je beiden nodig hebt om in evenwicht te kunnen zijn.

Deze cursus is ook in te zetten binnen organisaties voor die medewerkers die toe zijn aan een volgende stap in hun ontwikkeling. Informeer naar de mogelijkheden.

Meer informatie en inschrijven