Hoe zorg je beter voor jezelf?

Ken jij het dat je het je voorneemt om meer tijd aan jezelf te besteden, om later te ontdekken dat er niets is veranderd? Dit irriteerde mezelf vaak. En ik werd er ook teleurgesteld van. Waarom lukte het mij niet om aandacht voor mezelf te hebben?

Het antwoord zit hem in persoonlijk leiderschap ontwikkelen.

En dan bedoel ik niet dat je jezelf moet belonen als je het goed doet en straffen als het fout gaat, maar dat je leert om écht naar jezelf te luisteren en ernaar te handelen.

ontdek-jezelf-transformatie

Ontdek jezelf

Wanneer je iets wilt veranderen, ga je een transformatieperiode door. Denk maar aan een cocon, waarin een rups in een vlinder verandert. Tijdens de workshop die ik in januari ’20, toen we nog met 25 deelnemers in een kring naast elkaar konden zitten, in Camperduin volgde bij Heather Plett leerde ik dat deze fase ook een naam heeft, namelijk The Liminal Space. The Liminal Space is een onzekere fase. Je weet niet wat er komt, wel wat je had. En dit is ook waarom de veiligheid van ‘Holding Space’ zo belangrijk is om los te kunnen laten en het nieuwe aan te gaan.

Holding Space

Een belangrijke voorwaarde voor het bieden van een ‘Holding Space’ aan anderen is dat je als (bege)leider eerst in staat bent om jezelf te ‘containen’. Of zoals Heather Plett het noemt een ‘Holding Space’ te creëren voor jezelf. Dezelfde elementen gelden dus ook, en eigenlijk eerst, voor jezelf: ruimte geven aan jouw intuïtie en je innerlijke wijsheid.

Vaak zoeken we houvast in cijfers, voorspellingen, de mening van anderen of andere externe zekerheden om een beslissing te nemen. Hierin is geen ruimte voor jouw intuïtie en jouw innerlijke wijsheid. Bij ‘Holding Space’ gaat het juist om de volgende vragen:

  • Kan je zonder die zekerheden op je eigen grond blijven staan?

  • Ben je klaar om fouten te maken en daar openlijk verantwoordelijkheid voor te nemen? Immers, alleen dan laat je zien dat fouten maken mag.

  • Weet je wat je nodig hebt om je kwetsbaar op te stellen? Durf je zelf hulp en ondersteuning te vragen indien dat nodig is?

  • Kan je je eigen complexe emoties, angst, onzekerheid, boosheid en/of trauma ‘containen’? Ken je je eigen ‘triggers’ die er voor zorgen dat je de grond van onder je voeten verliest?

Ruimte voor jezelf

Wat ik zie, is dat mensen vol overgave hun best doen om de ruimte te houden voor de ander, zonder dat ze hierin goed slagen dit voor zichzelf te doen. Stress en een burn-out liggen dan op de loer. Je schiet namelijk (onbewust) van de ‘Holding Space’ beweging in de schokbreker, of eigenlijk in de rol van schokabsorbeerder, als je je getriggerd voelt. Je bent dan niet meer in staat om de ruimte voor iemand te houden. Omdat je juist een stukje van de verantwoordelijkheid en daarmee ruimte van iemand overneemt. Vaak onbewust ben je dan teveel bij de ander aanwezig en te weinig bij jezelf. Dan verlies je jezelf stukje bij beetje. Je wordt als het ware een beetje in de ander zijn vraag, probleem of leven gezogen. Dit is wat ik ook echt mocht leren om niet steeds futloos thuis te komen van mijn werk.

‘Je hebt te leren om je grenzen aan te geven en daarmee stel je de ander teleur’.

Transformatieproces

Wat aandacht vraagt, is het eigen transformatieproces waarin je onderzoekt welke patronen en overlevingsstrategieën je hebt ontwikkeld, vanuit het allereerste systeem dat je kent: je gezin van herkomst. Deze (soms hardnekkige) patronen neem je namelijk dagelijks (en vaak onbewust) mee in je leven en werk. Als je beseft dat het tijd is om het anders te doen, helpt het niet om op de oude voet verder te gaan. Zoals dit spreekwoord het mooi verwoordt: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Je zult dus moeten gaan voelen wat jij nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen. En dat brengt direct groeipijn met zich mee, want wanneer je weer jouw eigen ruimte in gaat nemen, houdt het automatisch in dat je jouw grenzen zult moeten (h)erkennen. En daarmee soms de ander moet teleurstellen, omdat wat je deed om hen blij te zien, of te ‘pleasen’ niet meer bij jou past. Dat kan onrust geven. Het geeft dan een geruststellend en vertrouwd gevoel om iemand te hebben die ‘Holding Space’ voor jou kan houden, zodat jij in alle veiligheid en rust jouw groeiproces door kunt gaan. Zie hier het aanbod van het online coaching traject waarin ik je meeneem in wat mij geholpen heeft om patronen te doorbreken en je ontdekt hoe beter voor jezelf te zorgen.

Start met goed voor jezelf te zorgen,

11 bewezen tips 

  1. Ga op tijd uit bed en start met een moment voor jezelf.
  2. Doe iets waar jij van ontspant. Bijvoorbeeld een ontspanningsoefening of wandelen met de hond in de natuur.
  3. Lees een inspirerend boek.
  4. Sta door de dag heen stil bij je lijf. Hoe voelt je lijf?
  5. Als je spanning in je lijf voelt, onderzoek dan waar dit door komt.
  6. Neem waar wat je van jezelf moet of denkt van anderen te moeten.
  7. Ga na wat jouw behoeftes en verlangens zijn.
  8. Bedenk je wat er zal veranderen als je toe zal geven aan jouw behoeftes.
  9. Wat voor positiefs zal het je opleveren?
  10. Wat heb je ervoor nodig om het uit te voeren?
  11. Wie kan je daarmee helpen?

Patronen ontdekken, onderzoeken en leren hoe je er in kunt groeien, vraagt om vertragen, achteruit kijken en reflectie. Het is altijd heel mooi om een ‘Holding Space’ te creëren voor deelnemers met al hun systemen, inclusief hun systeem van herkomst.

Wil jij je ook vrijer, rustiger en gelukkiger voelen op je werk en in je privé leven? Ontdek hoe het online coaching traject jou kan helpen om beter voor jezelf te zorgen. Benieuwd naar wat ik verder voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op.

Liefs, Nancy
stress-survivalkit
survival-kit-werkplezier

Beter zorgen voor jezelf start hier

Last van stress? Het online coachingstraject helpt je inzicht te krijgen in jezelf, milder naar jezelf toe te zijn en te luisteren naar je lijf.