Lummelen

Waarom niet doen van levensbelang is

Een ode aan het niksen en waarom we niet altijd maar nuttig bezig zouden moeten willen zijn.

Lummelen, luieren, lanterfanten. Het heeft alles te maken met tijd doorbrengen zonder doel.
Waarbij lummelen nog te vaak wordt gezien als verspilde tijd. Ik zeg tegenwoordig je bent niet niets
aan het doen, maar niet aan het doen. Dat voelt anders. De hoogste tijd dus om dit gegeven om te
buigen, want lummelen hoort thuis op jouw ta-da list. Waarom lummelen niet alleen fijn, maar ook
gezond is? Dat lees je hier.

Neem het nu maar van deze expert aan

‘We moeten weer tijd verspillen, tijd doorbrengen zonder een doel, waarbij je niets probeert te bereiken. Een etentje met vrienden, een wandeling maken in het bos, gewoon een beetje rondhangen en staren. Lummelen, niksen, zegt professor Alan Lightman, van het Massachusetts Institute of Technology tegen NRC. In dit interview met NRC waarschuwt hij voor de gevolgen van een leven waarin elke dag, elk uur en zelfs elke minuut nuttig besteed lijkt te moeten worden. De creativiteit en psychologische ruimte nemen af, terwijl onrust, angstgevoelens, depressies en burn-outs toenemen. Dat heeft te maken met de vele prikkels die we dag in dag uit krijgen. En ja, die ken ik. Laten we iets opsteken van deze wijze woorden en lummelen een belangrijk onderdeel van onze dag maken.  

Lekker lummelen op je Ta-Da list

“He, heb je tijd om morgen even een theetje te drinken samen?” Vraagt de vriendin die lummelen al op haar ta-da list heeft staan. “Oh, het lijkt me zo gezellig om samen weer eens bij te kletsen, maar ik ben zoooóo druk. Sorry hoor maar er komt net een ander telefoontje binnen, ik bel je!”… Nog voor ze het antwoord van haar vriendin heeft gehoord is de verbinding verbroken. Het voorgaande is een fictief gesprek tussen iemand die al de waarde van lummelen heeft ontdekt en iemand die er nog niet mee overweg kan.

Waarom lummelen zo noodzakelijk is

Lummelen of niksen is erg waardevol. Sterker nog, als je dit niet regelmatig doet raken je hersens net zo snel op als je favoriete reep chocola tijdens een spannende film. Wanneer je de hele dag bezig bent met het kraken van je hersens, of dit nu vanwege werk is, de adviezen die je geeft als raadgever of de planner die je bent om het huishouden draaiende te houden. Je hersens staan de hele dag aan. Waarbij ze aan het einde van de dag helemaal op zijn. Het liefste krullen ze zich in foetushouding op de bank, maar nee daar heb je geen tijd voor. Iets met de was, de administratie enzovoorts. Wanneer je zo doorgaat wordt de stopknop voor jou ingedrukt en dan is lummelen geen keuze meer, maar het enige wat je nog kunt doen. Om dit voor te zijn is het van belang om lummelen tot prioriteit te maken. Professor Alan Lightman zegt hierover: ‘Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken en te fantaseren.’

Lummelen helpt om te ontspannen, om de batterij weer op te laden en activeert het creatieve brein. Niet voor niets dat de meest ingenieuze ideeën onder de douche ontstaan. Juist ja, wanneer je even helemaal niets doet.

lekker-niets-doen

Deze 11 lummeltips helpen jou om te ontspannen en te genieten

Tip 1 

Lummelen begint met ruimte vrijmaken in je agenda. Maak van de zondag jouw lummeldag. Een middagdutje hier, Yoga Nidra-sessie daar of een staarwedstrijd met de kat. Alles mag op jouw lummeldag.

Tip 2

Kopieer het gedrag van onze senioren. Als er één bevolkingsgroep bedreven op het gebied van lummelen is dan zijn het de begaafde bejaarden wel. Strijk neer op een bankje in het park en kijk om je heen. Laat je telefoon thuis en geniet van het schilderij des levens.

Tip 3

Mediteer zonder je best te doen. Je hoeft enkel te zijn met je ervaringen en the heart of meditation is taking ourselves a little less seriously.

Tip 4

Maak een wandeling met jouw voordeur als beginpunt. Bestemming onbekend.

Tip 5

Ruim je rommellades op, de zolder of garage. Lummelen is ook het verdwalen in herinneringen die je tegenkomt tijdens het opruimen.

Tip 6

Combineer de voorraadkast, kliekjes uit de koelkast en handig-voor-ooit-ingevroren-afdeling met elkaar. Experimenteer met etenswaar, waarbij het om het proces gaat van lekker roeren, proeven en ontspannen.

Tip 7

Maak thee van een theebloem en kijk hoe de bloem zich langzaam ontvouwt en het aroma loslaat in je kop. Of een huisgemaakte ijsthee of je eigen limonade.

Tip 8

Rijd naar het strand. Kijk en luister naar de golven, vogels en voel de wind op je gezicht.

Tip 9

Maak een collage van oude tijdschriften of foto’s.

Tip 10

Ga in bad, kaarsjes aan, bruisbal erbij en lekker lummelen maar.

Tip 11

Staar een tijd uit het raam terwijl je langzaam sipt van je verse bakje koffie of thee.

Lummelen wordt nog te vaak gezien als verspilde tijd. De hoogste tijd dus om dit gegeven om te buigen, want lummelen hoort thuis op jouw ta-da list. Lummelen is eigenlijk je effectief vervelen. Wanneer je genoeg gelummeld hebt, merk je dat, omdat je dan weer zin krijgt om weer met wat anders aan de slag te gaan.

Dus, waar heb jij nu zin in?