7 voortekenen van een burn-out

hoe-herken-je-een-burn-out?

Als je me zo ziet liggen op deze foto, luierend in het gras, op een last minute vakantie in Turkije, zie je denk ik niet direct dat ik daar een burn-out heb, hè? Dat is ook het lastige van een burn-out. Mensen zien niet dat je accu compleet leeg is. En jijzelf moet het nog zien te bevatten en je nieuwe grenzen ontdekken.

We hadden een paar dagen nadat ik met de huisarts er al snel over uit was dat ik in een burn-out was beland, een last minute naar Turkije geboekt. Even lekker samen naar de zon, een andere omgeving en niets moeten, leek ons een fantastisch idee.

Als ik er nu op terugkijk, leek het idee fantastisch. In de praktijk was het dat niet. Tuurlijk denken we bij vakantie aan vrijheid, blijheid. Een vakantie maakt dat je uit je routine komt. Je moet op zoek naar het strand en de winkel, de cultuur ontdekken en de openingstijden van het zwembad onthouden. Kortom, er wordt best wat van je cognitie gevraagd. En juist dat maakte dat mijn al overvolle hoofd en lege accu hun laatste beetje energie maar pruttelend af kon geven. Dus kostte het me ontzettend veel moeite om de zwembadtijden en de tijden dat we aan konden schuiven voor het diner te onthouden.

Vermoeidheid en vergeetachtigheid

We waren een paar maanden ervoor ook op city-trip geweest. Toen leek er nog geen vuiltje aan de lucht te zijn. We genoten van de nieuwe omgeving. Maar waar het me normaal gesproken energie gaf, kostte het me nu moeite om de activiteiten die we wilden ondernemen vol te houden. Ik was toen ook al moe en vergat kleine afspraken. Ik schonk er weinig aandacht aan en verwachtte dat het vanzelf ook wel weer goed zou komen. Achteraf gezien was dat al een voorteken dat mijn accu aan het opraken was.

Verlies van flexibiliteit

We hadden in de voorgaande maanden veel veranderingen meegemaakt op mijn toenmalige werk. Ik vond het best logisch dat ik wat vermoeider was. Wel irriteerde ik me behoorlijk aan zaken die niet vlot liepen. Flexibel omgaan met de veranderingen lukte niet, en ik kon het werk maar moeilijk loslaten. Ik wilde wel flexibel zijn maar het ontbrak me aan energie om het ook daadwerkelijk te kunnen. Ik voelde me in een spagaat zitten.
stress-survivalkit
survival-kit-werkplezier

Leer jezelf meer te omarmen

Last van stress en vermoeidheid? Omdat ik bleef hangen in mijn burn-out ben ik zelf op onderzoek gegaan wat ik nodig had om er echt uit te komen. Het bleek in de combinatie van mezelf leren kennen, milder zijn naar mezelf toe en luisteren naar mijn lijf te zijn. Hierop heb ik op deze vragen een online coachingstraject gemaakt, zodat ook jij profijt hebt van mijn inzichten. Op je eigen tempo kun je aan de slag met de opdrachten. 

Concentratievermogen van een goudvis

Mijn werk was altijd al zeer dynamisch. Je wist nooit wat je aan zou treffen bij de volgende klant waar je heen ging. Ik vond dat altijd echt een pré van mijn werk: geen saaie, voorspelbare situaties. En met 2 pubers erbij in huis was het dat zeker niet! De situatie thuis en op het werk maakten het pittig. De onvoorspelbaarheid en hulpbehoevendheid van mijn klanten en mijn koters waren een ware aanslag op mijn brein. Ik moest de jongste even naar zijn werk brengen, maar hoe laat we dat ook alweer af hadden gesproken, wist ik niet. Mijn klanten vroegen of ik even dit en dat wilde uitzoeken; en natuurlijk wilde ik dat wel doen. Alleen waar was het ook alweer voor? En na 10 minuten achter de laptop was mijn accu weer leeg.

slaapproblemen-burn-out

Stress en slaapproblemen

Doordat mijn geheugen en mijn concentratievermogen bijna stil lagen, begon ik achter de feiten aan te lopen. Want tuurlijk was ik wat vergeten. En als ik iets beloofde te doen, dan deed ik dat ook. Dus moest ik het van mezelf alsnog doen. Dat gaf stress en door de stress draaide mijn cortisol hormoon overuren. Die toen nog wel ;-). Vervelende bijkomstigheid is dat je door zo’n grote hoeveelheid cortisol slecht kunt slapen, omdat het de aanmaak van melatonine blokkeert.

Oorsuizen

Wat veel mensen misschien als iets onschuldigs zien, is dat oorsuizen ook zeker een voorteken van een burn-out kan zijn. Het blijkt dat oorsuizen 2,5 keer vaker voorkomt bij mensen die veel stress hebben. En stress kan uitmonden in een burn-out. Eigenlijk lukt het je zenuwcellen niet meer om geluidssignalen te verwerken. Je hele systeem staat op scherp.

Herken jij jezelf in deze symptomen? Dan is het hoogste tijd om jezelf de ruimte te gunnen om te ontdekken en los te laten wat jou niet meer tot dienst is. Vaak leven we wat op de automatische piloot en denken niet steeds na waarom we doen wat we doen. Onbewust zijn er gedurende ons leven zaken aan ons blijven plakken die niet meer bij ons passen. Dat is precies waarvoor aandacht is in het online coaching traject. Boek jouw gratis 30 minuten intakesessie om er achter te komen of dit het traject is waar jij naar op zoek bent.

Liefs, Nancy

Nancy-van-den-heuvel-burn-out-preventie

Ps. Deze foto is genomen toen ik een paar maanden in de burn-out zat. Was nog een lange weg te gaan.