Hard werken alleen veroorzaakt geen burn-out

Wanneer de lijn tussen jou en mij dun is, kan het voorkomen dat het moeilijk is om te voelen welke gevoelens van jou en welke van mij zijn. Het is daarom heel belangrijk om door de dag heen bij jezelf te checken waar je met je gedachten zit. Toen ik gisteren even zo’n moment had, kwam er een libelle op mijn been zitten. De libelle koos mijn been uit om even op uit te rusten. Nu zat ik met mijn hoofd bij de libelle. Ik genoot ervan, maar merkte ook op dat ik niet meer bij mezelf was. Het fijne was dat de libelle er alleen maar even wilde zijn, Ik hoefde er niet voor te zorgen. Maar ik merkte wel op hoe snel ik switch van mijn binnenwereld naar de buitenwereld.

Een burn-out kan ontstaan wanneer je automatisch je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant zet, ten behoeve van de gevoelens en behoeftes van een ander of ten behoeve van de relatie. Je maakt jezelf al dan niet bewust afhankelijk van het gedrag of reactie van de ander of van de relatie. Het gevolg is dat je jezelf kunt verliezen in je relatie(s).

Wie niet gezien is, is weg

Je “verdwijnt” als het ware een beetje (of helemaal) om de ander meer ruimte te geven. Of je past je aan. Je gedraagt je automatisch naar de verwachtingen of wensen van de ander. Dit gebeurt zo snel en vanzelfsprekend, dat je het vaak op het moment zelf niet door hebt. Dit is codependentie. Achteraf kun je je er gebruikt, leeggezogen of boos door voelen. Ook al snap je op dat moment zelf niet altijd waar dat door komt. Misschien praat je het voorval voor jezelf goed, of stop je je gedachten in een kast achter een groot slot. Zeker als codependentie een onbewust patroon voor je is en je al heel lang gewend bent om op die manier met je eigen gevoelens en behoeftes om te gaan. In alle relaties, óók je werkrelaties kan het impact hebben. In mijn werk als zorgverlener kreeg ik nogal veel te maken met mensen die het moeilijk vonden om zelf inzicht in hun handelingen te hebben. De prioriteit is dan om dicht bij jezelf te blijven, maar wel in contact te staan met de ander. Dat vraagt heel veel inzicht in je eigen waarden, grenzen, no go’s en behoeftes. Omdat je geen discussies wilt, of omdat je je schuldig voelt naar de ander toe wanneer JIJ iets eigenlijk niet wilt, maar de ander het wel van je vraagt, raak je iedere keer een beetje weg van jouw eigen IK. Als dit vaak gebeurt ben je weg bij jezelf en kan dit een trigger zijn om in een burn- out terecht te komen. Je hebt dan te lang gedaan wat de ander graag wil, niet wat goed voor jou is.

Hard werken alleen is meestal niet de basis voor een burn-out. Wat het dan wel is, is dat je het nodig hebt om te leren je eigen behoeftes en grenzen te herkennen en erkennen. Jezelf steeds mee te nemen in het contact met anderen.

Zijn je codependentie patronen al een lange periode aanwezig, kun je het gevoel hebben jezelf kwijt te zijn. Misschien heb je zelfs nooit goed geweten wie je nu zelf bent en wat je voelt. Zorgen voor, of rekening houden met de emoties van anderen is gemakkelijker voor je. Dat ben je gewend.

neem-je-ruimte

Parentificatie

Als je codependent gedrag vertoont, was er waarschijnlijk in je kindertijd door omstandigheden weinig tijd voor jouw emoties. Nare gebeurtenissen die je ouder(s) hebben meegemaakt, zorg voor een ziek familielid of geldzorgen maakten dat dit ten koste van de ruimte voor jouw gevoelens en behoeftes als nog in ontwikkeling zijnd kind is gegaan. Als jij je als kind verantwoordelijk hebt gevoeld voor emoties of taken die van je ouders waren, is de kans groot dat je hebt aangeleerd je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant zetten. Dit ging vroeger wellicht vanzelf en gemakkelijk, zeker als je hierom gewaardeerd werd. Je leert als kind goed te zorgen voor anderen, maar je leert niet om je eigen emoties te herkennen en te verwoorden. Het aan de kant zetten van je eigen behoeftes en emoties heet parentificatie. Codependentie kun je stap voor stap in alle veiligheid leren doorbreken, zodat je steeds meer van je eigen ik ontdekt en jouw ik er kan laten zijn. Je ontwikkelt autonomie en pelt wat ‘overlevingslaagjes’ af. In mijn coachingstraject ga je terug naar wie jij oorspronkelijk bent. Je wordt je bewust van jouw waarden en leert ruimte te maken voor jouw behoeften. Dit door contact te maken met jouw lijf, gedachtes en gedrag. Gun jij jezelf ook het stukje ruimte innemen net zoals de libelle gisteren bij mij deed?

Wil je horen of mijn coachingstraject jou kan helpen? Plan dan een vrijblijvend oriëntatie gesprek! https://calendly.com/…/intakegesprek-coachingstraject…

stress-survivalkit
survival-kit-werkplezier

Leer minder hard te werken

Hard werken is niet erg, wel als je hierin jezelf voorbij loopt. Leer in het online coachingstraject hoe je beter voor jezelf zorgt. Ook al vraagt de wereld om je heen veel van je.