Plotseling wilde ik het liefst verdwijnen

Opzien tegen een ontmoeting of moeten spreken hebben we allemaal weleens. Het laat je weten dat je iets gaat doen wat buiten je comfortzone ligt. Problematischer wordt het wanneer het vaak gebeurt en het je leven gaat beheersen. Je misschien situaties gaat vermijden of ‘s nachts wakker ligt omdat je morgen in het openbaar moet spreken.

Netwerkclub

Een paar jaar geleden, toen ik net de keus had gemaakt om voor mezelf te willen werken, had ik me aangesloten bij een netwerkclub. Er was veel voor me te ontdekken. Dat er überhaupt naast het leven van werknemer een hele wereld van ondernemers bestond was compleet nieuw voor me.

Om de week ontmoetten we elkaar en onder het nuttigen van een gezamenlijk ontbijt kreeg je één minuut om jouw activiteit te pitchen. Hoe vaker ik er heen ging hoe moeilijker ik het vond om mijn pitch te doen. Het was niet dat ik de andere mensen niet aardig vond. Dat waren net als mij ondernemers vol passie over hun werk.

“De druk die ik mezelf had opgelegd werkte verlammend”

Maar ergens legde ik mezelf de druk op dat ik in die ene minuut moest slagen. Ik kreeg één kans en die moest ik niet verprutsen. Maar natuurlijk verprutste ik die. De druk die ik mezelf had opgelegd werkte verlammend. Mijn innerlijke criticus vond ook dáár weer wat van. Man, man, man één minuutje lukte het me niet om te vertellen wat ik deed. De keren erop was ik niet meer goed bij mezelf merkte ik tijdens het spreken. Vertel dan maar eens je verhaal! Die ene minuut werd een worsteling. Een minuut die ik graag over wilde slaan. Maar dat kon natuurlijk niet want dan wisten de nieuw gasten niet wat ik deed. En hoe onprofessioneel staat het wel niet als je niet lekker relaxed uit je woorden komt? Het liefst was ik op zo’n moment op magische wijze verdwenen of onder de tafel gekropen. Dit was duidelijk een deel van mij, één van de ikken die zich niet comfortabel voelde bij het idee te moeten presteren.

Voice Dialoque

Als we hiernaar kijken vanuit de Voice Dialoque ontdekken we allemaal innerlijke ikken waar we de hele dag door mee in dialoog zijn. Iedereen doet het. Wanneer we een beslissing maken kan zo’n ik je aan het denken zetten door te vragen of je deze nieuwe broek nu echt wel nodig hebt. Of je vraagt nog eens goed in de spiegel te kijken of je er niet te dik in lijkt? Of is hij niet te duur? Maar er kan er ook een zeggen “Maak je niet druk, jij bent er toch blij mee, dus gewoon kopen.” Je herkent ze vast.

We hebben allemaal meerdere van deze ikken in ons. Wat helpend is om te ontdekken welke ikken veel aan het woord zijn in jou. Als je naar mijn situatie hierboven kijkt, kun je concluderen dat de criticus veel aan het woord was. Daardoor kregen andere ikken minder de ruimte.

Ontdek je eigen ikken

Jouw ikken ontdekken, kan je helpen om je van hen te onderscheiden en informatie over jezelf te krijgen die normaal vergeten wordt. Via spel kan de drempel om zichtbaar te worden, voor jezelf te staan en spreken verlaagd worden. Het heeft mij gebracht dat ik minder snel bij mezelf wegga. De criticus heeft een plekje vrijgemaakt voor het speelse en het kwetsbare kind. Met dit duo erbij naast me voel ik me een stuk completer. En lukt het me beter om met situaties om te gaan, simpel omdat ik meer keuzemogelijkheden heb. Wanneer ik nu wil verdwijnen maak ik contact met dat deel in mij die beter in de situatie kan blijven. Dat geeft veel rust en vertrouwen.

Weet jij welke ikken jij in je hebt? Of zou je willen ontdekken hoe jij niet meer hoeft te willen verdwijnen? Neem dan contact met me op om te kijken of het traject voor jou de juiste stap is om te zetten.

Ga aan de slag om dichter bij jezelf te komen

=

Staat jouw hoofd altijd aan? En ervaar je stress?

=

Voel je soms weinig verbinding met jezelf en/of anderen?

=

Kost je zichtbaar maken inspanning?

=

Wil je beter voor jezelf leren zorgen?

=

Ervaar je vaak druk?

Kom uit je hoofd en stap in je leven. Ja daar, lekkeer dicht bij jezelf. Ga op onderzoek in het online coachingstraject en ontdek hoe je jezelf versterkt. Je bepaalt je eigen tempo.

Laat je hoofd en lijf weer samenwerken als een gesmeerd lopend team, samen zijn ze superkrachtig! Wanneer je voelt dat je genoeg bent zal je echte rust ervaren.