5 tips om spreekangst te overwinnen

Bijna iedereen heeft last van spreekangst. Ook al is het niet altijd zichtbaar. Toch heeft tussen de 75% en 95% van de mensen moeite met het spreken voor een groep. Misschien stelt het je gerust dat je nu weet dat je bijna iedereen het ook heeft. Zo zijn er nog meer geruststellende gedachten die je kunnen helpen om speekangst te overwinnen.

Wat is spreekangst?

Spreekangst is de vrees om voor groepen te presenteren of te spreken. Spreekangst kan zich laten zien in allerlei lichamelijke en geestelijke reacties, zoals blozen, stotteren, misselijkheid, transpireren, droge mond of paniek en het gevoel hebben niet echt goed aanwezig te zijn.

Iedereen ervaart een beetje spreekangst

Mensen met spreekangst hebben een beetje het gevoel dat ze een black-out ervaren. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat iedereen een zekere mate van verlegenheid toont. Verlegenheid is dus een kenmerk van de menselijke natuur veroorzaakt door onze fysiologie, neurologie, psychologie en sociale conditionering. Het is menselijk om wat spreekangst te voelen. Sommige mensen ervaren meer spreekangst dan anderen. Succesvolle sprekers zijn mannen en vrouwen die manieren hebben gevonden om verlichting te vinden voor spreekangst.

 

“Succesvolle sprekers hebben manieren gevonden om verlichting te vinden voor hun spreekangst.”

 

Relativeren

Als je last hebt van spreekangst, denk je al snel dat jij de enige bent. Maar ook professionele sprekers hebben nog steeds last van zenuwen als ze op het podium staan. Sterker nog: naar schatting heeft 75-95% van de sprekers wel eens last van spreekangst, in meer of mindere mate. Je hoeft je angst niet te onderdrukken of weg te stoppen, je kunt het het best erkennen. Het is namelijk niet gek om zenuwachtig te zijn voor je presentatie. Het helpt soms al erg om te bedenken waarom je last hebt van je angst. Het is niet gek als je niet wil falen ten overstaan van je management, bijvoorbeeld. Maar er is niemand in je publiek die ook graag wil dat jij er met knikkende knieën staat: je publiek voelt juist mee met de spreker.

Angst-om-te-spreken-in-het-openbaar

Je spreekangst overwinnen? lees deze 5 tips

Laten we eerlijk zijn. Er bestaat geen magisch recept om in één keer van je spreekangst af te komen. Wat het beste werkt is om het gewoon te gaan doen. Als je dit leest is de kans groot dat je dit al van plan bent, chapeau! Daarom gewoon 5 tips die je hierin kunnen helpen.

Tip 1 – Besef, mensen zijn geïnteresseerd

Weet dat mensen er zijn om naar jouw verhaal te luisteren. Niet om je af te zien gaan. Mensen komen om naar jouw kunde of verhaal te luisteren. Je hebt ze dus iets te brengen. Laat je niet gek maken door je gedachtes. Het zijn gedachtes en geen feiten.

Tip 2 – Bereid je goed voor

Neem de tijd om je verhaal en wat je wil vertellen voor te bereiden. Zo maak je het verhaal je eigen en logisch. Mocht je door de zenuwen dan iets vergeten, dan is het makkelijker om dat wat je wilde vertellen terug te halen.

Tip 3 – Masseer je nervus vagus

Doe deze simpele maar doeltreffende oefening voordat je jouw verhaal wilt doen.

Hij werkt door stimulatie van je nervus vagus. Je nervus vagus is een hersenzenuw. De nervus vagus begint in de hersenstam en loopt via de oren, langs beide kanten van de nek, de hals, de luchtpijp, de slokdarm, naar de longen, het hart, de lever, de nieren, de maag en het spijsverteringssysteem. Het parasympatisch zenuwstelsel stuurt het lichaam aan als het moet herstellen en ontspannen.

Zie het plaatje hieronder. Masseer per oor 10 x de plekken die  met de pijlen zijn aangegeven. Hierdoor wordt je hartslag vertraagt, je ademhaling rustiger en je spijsvertering gestimuleerd. Dit zorgt dat je lichaam herstelt en ontspant. Meer uitleg? Je kan ook deze video kijken.

Masseer per oor 10 x op de pijlpunten

$
masseer-je-nervus-vagus

Tip 4 – Betrek je publiek

Vertel dat je het spannend vindt om nu te gaan spreken. Betrek de luisteraars erbij. Ze herkennen zich in jouw angst en zullen begrip hebben voor je eerlijkheid en het tonen van je menselijkheid.

Tip 5 – Wees jezelf

Wees jezelf. Je hoeft niet de beste te zijn in wat je verteld. Vaak denken we dat we alles moeten weten voordat we onze mond überhaupt er over open mogen doen. Dat is niet zo. Weet dat ieder stukje die je aan een ander mee kunt geven aan informatie meegenomen is. Je kunt niet altijd weten wat een ander al aan ervaring heeft. Je kunt het wel vragen en zo de dialoog op gang brengen. Zo kun je jouw verhaal vanuit verbinding met jezelf en de ander over brengen.

Wat als spreken lastig blijft?

Blijft het (te)veel van je moed vragen om te spreken en jezelf te laten zien? Dan kan deelname aan het traject waarin je in leert dichter bij jezelf te komen en te blijven in 4 maanden tijd helpen. Door middel van de inzet van verschillende methodes werken we naar een steviger verbinding met- en meer vertrouwen in jezelf en de ander. Het levert je meer rust op.  Benieuwd? Zie: 4-maanden-traject.

Ga aan de slag met jezelf om dichter bij jezelf te komen

=

Staat jouw hoofd altijd aan? En ervaar je stress?

=

Voel je weinig verbinding met jezelf en/of anderen?

=

Ben je vaak moe?

=

Wil je beter voor jezelf leren zorgen?

=

Ervaar je vaak druk?

Kom uit je hoofd en stap in je leven. Ja daar, lekker dicht bij jezelf. Ga op onderzoek in het online coachingstraject hoe dit voor ju werkt. Je bepaalt zelf het tempo.

Laat je hoofd en lijf weer samenwerken als een gesmeerd lopend team, samen zijn ze superkrachtig! Wanneer je voelt dat je genoeg bent zal je echte rust ervaren.