Rust, harmonie en minder ruis
Systemisch advies, de weg naar plezier, rust en harmonie
Op momenten dat er ruis is binnen de organisatie, adviseer ik door systemisch aan het werk te gaan met je vraag. Mijn eerste actie is dat we samen de vraag verhelderen en deze gaan onderzoeken. In een opstelling kijken we of en hoe jij als verantwoordelijke je plek inneemt binnen de organisatie. Vervolgens krijg je tools en advies hoe je dit kunt vasthouden en dit verder de organisatie in kan brengen.
Je bent iemand die verantwoordelijkheid pakt en hard werken niet schuwt. En toch loopt het niet zoals je zou willen. En dat kost energie.
Als werk niet soepel loopt, zijn we geneigd om oplossingen buiten onszelf te zoeken. Maar jij weet dat die verandering start bij jezelf.
Verlang je naar rust zonder daar onnodig hard voor te moeten werken? En wil je vanuit plezier een positief resultaat neerzetten? Ik laat je inzichten opdoen en geef je handvatten om die verandering waar te maken. Niet via ratio en doelen opstellen, wel via voelen, bewust worden en ervaren.
Ervaar je nu dit?
Het loopt niet zoals je wil of had bedacht door verstoorde communicatie en samenwerking
Je hebt al veel gedaan met deze vraag met weinig resultaat
Je voelt onmacht en frustratie
Vraagt jezelf af wat er nu eigenlijk speelt
Je potentieel wordt niet volledig gezien en/of benut
Je werkt hard en neemt veel verantwoordelijkheid
Je voelt dat de energie niet klopt
Je draait rond in hetzelfde cirkeltje
Wetende dat verandering start bij jezelf is dit de kans om zelf de regie weer in handen te nemen en de verandering in te zetten.
Wil je hier naartoe?
Rust in de organisatie
Minder onnodig hard werken met meer resultaat
Dat je jouw meerwaarde in kunt zetten
Harmonie en plezier ervaren
Richting voelen
Je wil van het gedoe af
Dat de neuzen dezelfde kant opstaan
Door jouw plek in te nemen zet je zelf de eerste stap naar een positieve verandering. Ik help je daarbij. Samen met de adviezen en tools die ik je aanreik zetten we de verandering in gang.
Emotionally Focused
De focus ligt op het verstevigen van het gevoel van eigenwaarde en zelfacceptatie. Ik help je emoties te onderzoeken en reik alle tools aan om hiermee om te gaan. Dit doe ik op een tastbare en praktische wijze. Het effect? Meer inzicht, compassie (h)erkenning voor jezelf en de ander. Dit werkt door op alle gebieden in je leven! In de huidige maatschappij wordt er veel van ons verwacht en daarnaast heb je, als volwassene, vaak veel ballen in de lucht te houden. Deze omstandigheden zorgen er mogelijk voor dat je stress en druk ervaart in het dagelijks leven. Maar ook vroegere (kind)ervaringen zijn van grote invloed op je emotionele leven als volwassene en kunnen van invloed zijn op alle soorten relaties. De focus ligt op het herstellen van de relatie met jezelf en anderen. We onderzoeken knelpunten en emoties die op de achtergrond meespelen en je leert hier anders naar te kijken en mee om te gaan. Het helpt je om meer oog voor de relatie te hebben, zowel met jezelf als met de ander. Hierdoor sta je evenwichtiger en met meer plezier in relaties.
”Your pain, your sorrow and doubts don’t ask to be ‘healed’. They ask to be held”.
Jeff Foster
Hoe Nancy werkt
Binnen mijn praktijk werk ik met een grote hoeveelheid aan methodieken, oefenmateriaal en modellen. Op deze pagina geef ik je een overzicht van een aantal belangrijke theoretische modellen die ik inzet tijdens trajecten.
Wat is coaching?
Coaching is een proces van positieve persoonlijke ontwikkeling waarin je met jouw coach op een zorgvuldige en gestructureerde manier werkt aan het verrijken van jouw leven.
In gesprekken kom je tot de kern van jouw wens, probleem of ontwikkelvraagstuk. Dit geeft je een diepgaand inzicht in jouw eigen gedrag, communicatie, socialisatie(proces), emotionele huishouding, persoonlijke waarden en overtuigingen.
De coach ondersteunt jou door:
- gesprekstechnieken en het stellen van vragen die tot nieuwe inzichten leiden
- gebruik van theoretische modellen en methodieken
- gebruik van oefeningen, rollenspellen en creatieve technieken
Uitgangspunten van coaching
- De essentiële behoefte aan vrijheid en verbondenheid in het leven
- Mensen zijn gelijkwaardig
- Een mens groeit als hij waarde geeft aan kwaliteiten die vanuit zijn of haar persoonskenmerken zijn geboren
- Een mens heeft de mogelijkheid zichzelf te verbeteren en veranderen
- Bewustwording dat de mens de mogelijkheid of (onbewuste) keuze heeft om patronen in stand te houden als overlevingsmechanisme
- In staat zijn om belemmerende patronen te doorbreken en anders in te vullen
Structuur van het coachtraject
Jouw coachtraject moet opleveren dat jij je gelukkiger voelt. Daarom is het belangrijk om goed te bespreken welk resultaat jij wilt bereiken.
Kennismaken
Wie ben jij, wat is jouw wens en wat kan de coach wel en niet voor jou betekenen? Wat is jouw situatie nu? Hoe gaat de coaching in zijn werk? Wat verwacht je van het traject?
Kortom, je stelt alle vragen die je hebt over coaching en over wat voor jou belangrijk is om te weten. Hiervoor plannen we een gratis telefonische of zoom kennismakingssessie in. Klik hier om dit in te plannen. De coach stelt jou vragen om een goed beeld te krijgen bij jouw ontwikkelwens. Heb je er vertrouwen in? Dan ontvang je een inschatting en kostenoverzicht van de te verwachten hoeveelheid sessies. In de praktijk is dit meestal 5 uur in 4 sessies.
Het 1e gesprek
In het eerste gesprek staat jouw vraag centraal. Waar sta je nu en waar wil je over een x periode staan? Wat heb je daarvoor nodig? Als je al langere tijd, zonder resultaat, een oplossing voor jouw vraag zoekt, kunnen we aansluitend een opstelling doen. Een opstelling geeft snel inzicht in terugkerende belemmerende patronen.
Individuele coachgesprekken
In de opvolgende coachgesprekken ga je aan de slag met wie je bent als persoon. Welke invloed hebben patronen in jouw leven en hoe kan je patronen doorbreken? We bespreken situaties uit je leven en/of werk en onderzoeken waar je tegen aanloopt. In deze gesprekken krijg je hier meer (h)erkenning en bewustwording in. Dit is belangrijk om te ontdekken wie je bent om van daaruit gelukkiger in het leven te kunnen staan. We gaan aan de slag met patronen en overtuigingen die jou belemmeren om vrij te leven. Samen kijken en oefenen we om de inzichten daadwerkelijk toe te passen. We praten, sparren en gebruiken werkvormen die passen bij jouw leerstijl. Denk bijvoorbeeld aan:
- Opdrachten
- Rollenspellen
- Opstellingen
- Creatieve technieken
- Een plan opstellen.
Als ervaringsdeskundige maak ik gebruik van verschillende methodieken, zoals: Transactionele Analyse, opstellingen, NLP, Holding Space, Emotionally Focussed coaching en theatertechnieken.
Online coachingstraject
Je kunt ervoor kiezen om een online coachingstraject toe te voegen aan jouw coachtraject. Hierdoor leer je nieuwe vaardigheden en ga je direct aan de slag om te oefenen. Het traject zorgt voor verdieping van het coachtraject en je versnelt hiermee jouw ontwikkelproces. Lees hier meer over het online traject.
Reflectie & evaluatie
We bespreken samen het effect van het coachingstraject. Ben je echt voelbaar dichterbij jouw doelen gekomen? Wat merk je aan structurele verandering? Wat heb je nodig om dit vast te houden? Welke signalen zijn voor jou belangrijk om zelf de regie te herpakken en uiteindelijk te borgen?
Maak een afspraak
Maak hier een afspraak voor een kennismaking of lees hieronder verder over Transactionele Analyse, Holding Space, NLP, opstellingen en tools die onder andere gebruikt worden bij mijn coaching.
Transactionele Analyse (TA)
Transactionele Analyse is een persoonlijkheidstheorie en communicatiemodel waarmee mensen inzicht krijgen in hun gedrag. Het maakt helder hoe jij communiceert en hoe jij staat in relatie tot anderen.
TA helpt je om:
- Inzicht in je gedrag te bieden
- Onbewuste gedragspatronen te herkennen
- Verandering en groei te realiseren
- Inzicht te krijgen in interacties tussen mensen onderling.
TA wordt inmiddels breed ingezet in het onderwijs, coaching, psychologie en psychotherapie. De TA is oorspronkelijk ontwikkeld door Eric Berne, Psychiater in de jaren ’50 en ’60.
Uitgangspunten van de TA:
- Ieder mens is van waarde – Ik ben OK, jij bent OK –
- Datgene wat we vroeger hebben meegemaakt nu nog steeds meespeelt
- Dat we het eigen gedrag als gevolg van de onbewust vroeger genomen besluiten, de levensscripts kunnen analyseren en indien gewenst veranderen.
TA spreekt in simpele taal. Een voorbeeld hiervan is Ouder-Volwassen-Kind, dit worden ego’s genoemd. Vanuit de TA wordt zichtbaar dat iedereen reageert vanuit een ego. Vanuit welke ego handel jij in bepaalde situaties? Wanneer wordt jouw ego ineffectief en bereikt het een tegengestelde reactie?
Als je je hiervan bewust bent, kan je leren duidelijker te communiceren. De communicatie levert meer op en kost vooral veel minder moeite en energie. Benieuwd naar jouw voorkeurspositie in je communicatie? Doe de Transactionele Analyse test.
Opstellingen en systemisch werken
Familie- of organisatieopstellingen zijn een uiterst effectieve methode om inzicht te krijgen in het krachtenveld waarin jij verkeert. Een opstelling is zichtbaar maken en voelen van het patroon en de bijbehorende dynamiek waar je mee te maken hebt. Dit kan gaan over zowel je privé- als professionele leven.
Tijdens een opstelling gaan we ‘systemisch kijken’. Dat wil zeggen: oog hebben voor het enorme web waardoor alle personen en gebeurtenissen binnen een systeem (familie, relaties of werk) met elkaar verbonden zijn en hun effect op elkaar hebben in het verleden, heden en toekomst. Je zoomt als het ware uit van het probleem. Mijn manier van werken is in de kern gebaseerd op systemisch werken. Het uitgangspunt is dat het systeem waar je deel van uitmaakt altijd van invloed op je is.
Door deze methode krijg je inzicht in (verborgen) dynamiek en daar waar de loyaliteit ligt.
Waar anderen inzoomen op de vraag om tot een oplossing te komen, zoom ik uit, door juist naar het grotere geheel te kijken. Zo komt meer aan de oppervlakte dan het direct waarneembare. Dit geeft een doeltreffende en volledige oplossing.
Tijdens een opstelling worden alle elementen van het krachtenveld van jouw vraag of vastgelopen proces in kaart gebracht. Dit doe je door een probleem centraal te stellen. Als voorbeelden noem ik iets wat steeds veel van je energie vraagt, of dat je erg vaak verantwoordelijkheid neemt die eigenlijk niet de jouwe is of dat je altijd moeite hebt met autoriteit.
Holding space
Iedere verandering, groot of klein, laat iets achter. Dit doet iets met je, of het nu positief of negatief is. Het is onlosmakelijk met ons verbonden. Wanneer we ons in een fase bevinden wanneer we op weg zijn naar een andere fase maar nog niet weten hoe het daar is noem je dit de liminale fase. Het is een onzekere tijd. Bijvoorbeeld wanneer een organisatie ervoor kiest om een andere koers te gaan varen. Of iemand die zich niet meer goed voelt in een relatie en deze afbreekt. Je laat het oude achter en treedt het nieuwe, zonder te weten wat het precies zal zijn, tegemoet. In ‘Holding Space’ creër je de veilige ruimte, voor jezelf en/of de ander, die nodig is om jou op jouw eigen manier te laten groeien in dit veranderingsproces. Het mooie eraan vind ik dat iemand in en bij zijn eigen kracht blijft zonder dat er over grenzen heen wordt gegaan. Je kan het vergelijken met dat ik als vuurtoren functioneer en zorg dat je veilig de haven bereikt, terwijl je zelf aan het roer staat en blijft. In januari 2020 en januari 2023 heb ik een 3 daagse workshop gevolgd bij de Canadese facilitator, schrijver en spreker Heather Plett. Lees hier over de 8 wetten van holding space. Je kan ook een filmpje kijken. Klik dan hier.
Theatertechnieken
De evolutiepsychologie leert ons dat spel ‘de motor tot leren’ is. Spel of theatertechniek biedt hiermee een nieuwe, verfrissende én logische ingang bij ontwikkelingsvragen, ongeacht of de leervraag didactisch, pedagogisch of psychologisch van aard is. Wanneer we spelen, valt het bestaande (en eventueel beperkende) denkkader immers weg. Alles is geoorloofd. Hierbij zijn verbinding en veiligheid het uitgangspunt. In spel draait het om emoties en wat er binnenin ons speelt en leeft. En in de ruimte die dan ontstaat, komen we al doende tot de kern en leren we intuïtief.
NLP
Binnen training en coaching werk ik onder andere met Neuro Linguïstisch Programmeren. Neuro staat voor de 5 zintuigen zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Linguïstisch gaat over het taaldeel; niet wat, maar vooral hoe je de dingen zegt.
Programma’s worden gedurende het leven ons met de paplepel ingegoten. Ieder mens heeft zijn eigen programma’s en wanneer je niet meer tevreden bent over een programma, kun jij ervoor kiezen dit programma op te ruimen of zodanig te veranderen, dat het je wel weer ten dienste is.
Een van de vooronderstellingen van NLP is dat iedereen binnen zijn mogelijkheden alles al in zich heeft wat hij/zij nodig heeft. Vaak nog onbewust, onontdekt. Je hoeft het alleen nog maar te ont-dekken.
Binnen trainingen en coaching word je je bewust, ga je ont-dekken en je ont-wikkelen naar wie je werkelijk bent en kom je weer meer bij jezelf.
Wie is Nancy van den Heuvel?
In onze steeds meer op individualiteit en actie gerichte samenleving, ben ik de rebel die met alle plezier helpt om de kracht en kwaliteit van relaties te (her)gebruiken. Jarenlang hechtte ook ik meer waarde aan hard werken en vond ik het moeilijk mijn eigen evenwicht te vinden. Toen ik ontdekte dat mijn inzet van energie zich niet uitbetaalde wist ik “Het moet dus over een andere boeg”.
En dat werd omgezet in samenwerken, kijken wat ik zelf kon doen en vanuit verbinding met anderen werken aan iets groters. Ik geloof in de kunst van het genieten, en mijn passie is om mensen en bedrijven te begeleiden, niet om harder te werken maar effectiever te werken. En daar heb je elkaar voor nodig. Ik zet me in voor het creëren van een beweging die rust, harmonie en plezier brengt.