Wendbaar aan het werk blijven. Hoe doe je dat?

26 januari was het de dag van het werkplezier in de zorg. De werkdruk in de zorg is hoog. Dat zal niemand ontgaan zijn. Momenteel ervaren 1 op de 5 medewerkers burn-out klachten. Dit was een jaar geleden 1 op de 6. Het is belangrijk om te blijven inzetten op burn-out preventie. Juist nu!

wendbaar-aan-het-werk-logo

Wendbaar aan het Werk.

Graag breng ik een project onder de aandacht waar ik als aanbieder mijn expertise voor inzet.

Met het project Wendbaar aan het Werk kunnen organisaties, dankzij financiële bijdragen vanuit het Europees Sociaal Fonds extra voordelig en doeltreffend aan de slag met het behoud van medewerkers binnen hun organisatie. Samen met de adviseur van één van de providers/ aanbieders van Wendbaar aan het Werk, waar ik vanuit mijn onderneming Nancy van den Heuvel er één van ben, kies je de vorm die past bij de doelen van je organisatie. Gericht op duurzame inzetbaarheid kijk ik mee op welk niveau de vraag naar interventies ligt. Soms is dat op medewerkersniveau. Maar het kan ook op individueel of organisatieniveau liggen. De dynamiek tussen directie en management en medewerkers is belangrijk wanneer je aandacht hebt voor duurzame inzetbaarheid. Het is daarom belangrijk om organisatie breed in dialoog te blijven over dit thema. De ‘quickscan’ van Wendbaar aan het Werk laat zien op welk vlak er behoefte is aan interventies gericht op duurzame inzetbaarheid. Het is goed voor het werkklimaat dat medewerkers elkaar beter kunnen vinden en een dalend verzuim wordt gemeten.

Via deze interventies help ik organisaties gezond te maken en houden.

Door te luisteren naar de vraag (en de vraag achter de vraag) kijk ik wat ik in kan zetten om medewerkers wendbaar aan het werk te houden. Mijn ervaring in wat goed werkt, is dat niet alleen praten over, maar met mensen aan de slag gaan zijn vruchten afwerpt. Meestal zet ik tijdens de start met een team theatertechnieken in. Zo ontstaat er beweging en voelen mensen zich ontspannen en vrij. Een mooi gezegde van de Dalai Lama hierover is : “Als je lacht, opent je geest zich voor nieuwe mogelijkheden”. En hoe fijn is het dan dat er vanuit ontspanning ruimte is om te ontdekken dat er kansen en mogelijkheden zijn. Soms heeft iets alleen aandacht nodig alvorens verder te kunnen gaan.

Dan gaan we de situatie onderzoeken middels systemisch werken, waarin aandacht is voor de grote samenhang binnen het systeem. Vervolgens gebruik ik de methodiek van ‘Holding Space’ om met elkaar tot een collectieve voor iedereen passende verandering te komen. De combinatie van mijn eigen ervaring met burn-out en teamveranderingen, systemisch werken, Holding Space, inzet van de Transactionele Analyse en theatertechnieken helpen me om vanuit veiligheid snel tot de kern te komen en inzicht te geven om een gezonde werksfeer en constructief werkklimaat te creëren.

Dit is een notendop mijn manier van werken. Wil je meer weten over mij? Kijk dan hier. Mocht je informatie willen ontvangen over systemisch werken en/of Holding Space? Mail me dan: info@nancyvandenheuvel.nl

Deelnemen of meer informatie? Via de werkgeversverenigingen WZW of WGV kun je vragen naar de mogelijkheden en voorwaarden van het inzetten van gesubsidieerde providers. En dan kan het zomaar zijn dat ik straks ook binnen jouw organisatie help op het gebied van wendbaarheid van medewerkers.

processen-in-organisaties

Voor organisaties

Soms merk je dat het samenwerken binnen een team moeizaam gaat. Door het team in contact met elkaar te brengen voelen mederwerkers dat ze samen het team maken. Teamwork makes the dream work.