Voor Leiders
Nu is de tijd voor bewust leiderschap aangebroken
Tijden veranderen, dat houd je niet tegen.
Waar medewerkers eerder hun hele leven bij één werkgever doorbrachten, ziet het er nu heel anders uit. Dat vraagt ook wat anders van jou als leider. Waar eerder de statische mannelijke benadering werkte doet hij dat nu niet meer. Anno nu vraagt om een andere kijk, handelingswijze en insteek.
Dit is er aan de hand:
– De onderlinge afhankelijkheid tussen bedrijven en toezichthouders is enorm toegenomen.
– De binding van de medewerker is flink afgenomen.
– Daardoor is de effectiviteit van sturing via de hiërarchie sterk afgenomen.
Je hebt een ander voorbeeld gezien. Dat beeld is niet meer toereikend. Het vraagt om leiderschap vanuit een nieuw perspectief: de moed om te leiden vanuit je hoofd én je hart, systemisch kunnen denken en de context willen creeëren voor een gezonde dialoog binnen de organisatie.
Bij conflicten zijn we gewend om de oplossing op een rationele manier buiten onszelf te zoeken. Wij doen het anders.
Wat gaan we doen?
Ben je gewend om direct een stappenplan op te stellen? Lekker snel in de actie te komen? Het gedoe meteen op te lossen? Dat doen we deze keer niet. Wat we wel gaan doen is dat jij bij jezelf op onderzoek gaat om te ervaren en voelen waar jij staat in het geheel. Daarvoor neem ik je mee naar de chaos en de diepte. Want juist dáár ligt het werkelijke antwoord. Wat heb jij nodig om dit proces veilig aan te gaan?
Duidelijk is één ding :ik blijf er voor je, en samen gaan we op ontdekking. Door het evenwicht te vinden tussen mannelijke, rationele, en vrouwelijke, emotionele, energie. En we gaan kijken naar hoe het is voor jou op jouw plek. En om van daaruit opnieuw de verbinding met de ander leggen? Ervaar het verschil.
Eenvoudig, omdat jij je natuurlijk leiderschap als kompas gebruikt ontstaat er meer rust, evenwicht en effectiviteit. Niet meer leiding geven op een manier die jouw authenciteit niet onderstreept. Zodra jij jouw positie inneemt, stimuleer je de mensen om je heen om dat ook te doen. Ze voelen dat het klopt en gaan op een natuurlijke manier samenwerken op basis van talenten.
We werken hier aan het versterken van intern persoonlijk leiderschap.
Mijn einddoel is dat er meer rust en daarmee een hogere productiviteit en harmonie is.


Praktijkvoorbeeld
Team transformeren: na het samenvoegen van twee afdelingen binnen een zorginstelling, merkt de manager dat samenwerken binnen de nieuwe teamsamenstelling moeizaam gaat.
Er zijn medewerkers die moeite hebben om de nieuwe toebedeelde taken op zich te nemen. Anderen zijn teleurgesteld en voelen zich niet gesteund. De frictie in het team wordt steeds groter. Dit soort onbalans lost zich meestal niet vanzelf op. Het was tijd om ermee aan de slag te gaan.
De manager vroeg wat ik er aan zou doen om de medewerkers als team samen te laten werken. Zijn wens was om het team beter in contact met elkaar te brengen, zodat de medewerkers voelden dat ze samen het team maken.
Nadat hij me vertelde dat de teams apart van elkaar prima functioneerden, maar dat het samen niet soepel liep, wist ik dat ik met hen op zoek kon gaan naar de nieuwe balans. Ik heb hem toen voorgesteld om het team elkaar te laten ontmoeten én met hen stil te staan bij het afscheid nemen van de oude situatie en rollen. Hij kon zich vinden in mijn voorstel en zo zat ik een poosje later om de tafel met het team.
Ik startte met hen om stil te staan bij hoe de situatie was voordat ze samen waren gevoegd. Sommige medewerkers zaten in gedachten nog bij de oude situatie. Samen hebben we toen afscheid genomen van hun functie waar ze aan verknocht waren. Het gaf voor hen de opening om mee te komen in het nu.
Door het maken van een persoonlijkheidsonderzoek werd er inzichtelijk gemaakt wat ieders talent is. Hierin werd ook zichtbaar dat voor sommiggen de veranderde rol meer impact had dan gedacht. Hier heb ik toen erkenning aan gegeven. Aansluitend zijn ze 2 aan 2 op verkenning gegaan in een vraagstuk betreft de reorganisatie. Het maakte de onderlinge dynamiek zichtbaar.
Door deze dynamiek in het team terug te geven was er aandacht voor ieders knelpunten en kon er met oog voor de eigenheid van de teamleden toegewerkt worden naar inzicht, respect en acceptatie van de nieuwe situatie.
Toen ik een paar weken later checkte bij de manager hoe het ging kreeg ik te horen dat er begrip en ruimte was ontstaan, de onrust was verdwenen en iedereen werkte weer met plezier in zijn nieuwe rol. De basis voor samenwerking!
Werkwijze
Of de vraag nu organisatiebreed of op team- en/of op individueel niveau speelt, kan ik jullie helpen. Ik kom langs en samen inventariseren we waar de pijnpunten liggen. Aan de hand daarvan zal ik een plan van aanpak op maat aanbieden. Bij akkoord ga ik aan het werk met de vraag die er speelt. Na afloop koppel ik mijn bevindingen terug. We kunnen dan concluderen dat het zijn vruchten heeft afgeworpen of dat er zonodig een aanvullende interventie ingezet kan worden om op totaal niveau goede resultaten te behalen.

Stilstaan bij processen

Systemisch werken
Mijn manier van werken is in de kern gebaseerd op systemisch werken. Het uitgangspunt is dat het systeem waar je deel van uitmaakt, of dat nu je familiesysteem of je werksysteem is, altijd van invloed op je is.
Door deze methode krijg je inzicht in (verborgen) dynamiek en daar waar de loyaliteit ligt.
Waar anderen inzoomen op de vraag om tot een oplossing te komen, zoom ik uit, door juist naar het grotere geheel te kijken, zo komt meer aan de oppervlakte dan het direct waarneembare.
“De meest beperkende denkgewoonte is om alle nieuwe informatie te toetsen aan wat je al weet. Het is de perfecte methode om te blijven waar je al bent”
Napoleon Hill
Blogs
Organisaties zijn gebaat bij betrokken, gezonde, loyale en gemotiveerde medewerkers. Lees er hier meer over!
Wendbaar aan het werk
De werkdruk in de zorg is hoog. Momenteel ervaren 1 op de 5 medewerkers burn-out klachten. Laten we inzetten op burn-out preventie.
De 7 voortekenen van een burn-out
Het lastige van een burn-out is dat mensen niet zien niet dat je accu compleet leeg is. Jijzelf moet het nog zien te bevatten en je nieuwe grenzen ontdekken.
De kern van alle relaties is vertrouwen
Vertrouwen is de lijm die een organisatie bij elkaar houdt. Het functioneert als cement. Lees hier meer over vertrouwen in relaties.