Klachten bij een depressie

Depressie klachten heeft iedereen wel eens. Het is volkomen normaal dat je wel eens sombere gedachten of een minder dag hebt. Maar wanneer zijn deze klachten symptomen van een echte depressie? Moet je iets doen met deze signalen? Wanneer moet je hulp inroepen en wat kan je zelf doen? In deze blog vertel ik meer over verschillende depressieve klachten en wat je zelf kan doen om de kans op een depressie te verminderen. 

Wat is een depressie?

Een depressie is een aandoening die invloed heeft op je gemoedstoestand. Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je raakt de interesse in de mensen en de dingen om je heen kwijt en kunt niet meer echt genieten. Ieder mens heeft weleens een periode waarin er depressieve gevoelens zijn. En na een verlies is rouwen en je depressief voelen heel menselijk. Als de gevoelens van somberheid langer dan twee weken duren, is het zaak actie te ondernemen in de vorm van preventie of behandeling.

Veel mensen hebben last van een depressie

Weet dat een depressie van alle psychische aandoeningen het meest voorkomt. Het zijn vaker vrouwen dan mannen die eraan lijden. Maar iedereen kan er last van hebben, ongeacht leeftijd, opleiding of afkomst. Zo’n vijf procent van de mensen in Nederland heeft jaarlijks een depressie. Maar het percentage dat ooit in het leven een depressie heeft, ligt vele malen hoger (bijna 19%).

Een depressie gaat soms voorbij, maar meestal niet vanzelf. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt binnen drie maanden. Een ander deel, ongeveer één vijfde, kan er jarenlang last van hebben.

Depressie klachten:

Depressieve klachten zijn soms lastig te herkennen. Veel van de klachten kunnen ook op iets anders duiden. Toch zijn er wel duidelijke aanwijzingen. Als je aan een depressie lijdt, heb je altijd last van:

    • Een sombere stemming
    • Vermindering van interesse of plezier.

    Daarnaast zijn er meer symptomen. Wie een depressie heeft, heeft altijd wel minstens vijf van de volgende klachten:

     

    • Gewichtsverandering, verlies van eetlust of juist heel veel eten
    • Slecht slapen, slapeloosheid of het tegenovergestelde: heel veel slapen
    • Een extreem onrustig gevoel, moeite met stil zitten
    • Lusteloos, traag en moe, gebrek aan energie
    • Prikkelbaar
    • Het gevoel niets waard te zijn of een schuldgevoel hebben
    • Moeite met concentreren, denken en beslissingen nemen
    • Veel piekeren en opzien tegen afspraken
    • Geen zin in seks
    • Vaak denken aan de dood en aan zelfdoding.
    meest-voorkomende-klachten-depressie

    Hoe voorkom je een depressie?

    Ongeveer de helft van de mensen die een depressie hebben gehad krijgen er meer. Je kunt het dus niet altijd voorkomen, maar wel de kans verkleinen door:

    • Gezond te leven. Voeding en stress hebben invloed op ons welbevinden. Ik geef weleens het voorbeeld dat wanneer we verkeerde brandstof in de auto doen, dat hij ook begint te sputteren. En dat we het heel normaal vinden dat een auto niet de hele dag in de hoogste versnelling rijdt. Soms verwachten we wel die constante actie van onszelf, met alle gevolgen van dien.
    • Structuur in je dag aanbrengen. Structuur en regelmaat geven ritme en rust. Ons lijf is gebaat bij vaste tijden waarop we opstaan en naar bed gaan.
    • (Buiten) bewegen en sporten. Wanneer je sport maak je meer dopamine, serotonine en endorfine aan. Endorfine staat erom bekend het snelst werkende anti- stress hormoon te zijn, omdat het binnen een minuut een stressreactie stil kan leggen. Need i say more? En buiten zijn zorgt nog eens extra voor een goed gevoel. Ga naar een park of bos. Het schijnt dat het zijn in de natuur ook een ont stressende invloed heeft op ons mensen.
    • Contact met andere mensen. Wanneer je je depressief voelt ben je vaak geneigd om je terug te trekken. Maar wat juist belangrijk is dat je andere mensen opzoekt. Een luisterend oor van iemand anders kan je helpen om uit je sombere gedachten spiraal te komen.
    • Verbinding maken met je lijf. Leer samen te werken met je lijf. Je hoofd, hart en lijf zijn op hun best wanneer ze samen werken als een team. Soms bewust aandacht nemen om te voelen wat je lijf nodig heeft kan je helpen uit sombere gedachten te komen.
    • Onderzoek wat jij nodig hebt. Een depressie is er niet voor niets. Inzicht in je eigen handelen kan je ruimte geven om andere keuzes te maken. En nee het is niet jouw fout dat je je zo voelt.

    Meer lezen over goed voor jezef zorgen? Lees ook mijn blog: Hoe zorg je beter voor jezelf?

    bewegen-helpt-tegen-depressieve-klachten

    Depressie, stress, burn-out of overspannen?

    Een depressie, stress, burn-out en overspannen zijn, hebben soms met elkaar te maken. Een depressie kan samengaan met een burn-out of overspannenheid. Stel je maar voor dat je je uiterste best doet op je werk en van de één op de andere dag uitgeput op de bank terecht komt. De plannen die je voor jezelf had bedacht kun je voorlopig in de ijskast zetten en je toekomst is ineens onzeker. Dat heeft impact en kan je onzeker en somber maken.

    Het is dan soms lastig om te ontdekken wat er precies met je aan de hand is. Ik leg je daarom kort andere aandoeningen uit die een overlap kunnen hebben met de symptomen van een depressie.

    Stress

    Een stressreactie is een reactie in tijden waarin je teveel van jezelf vraagt. Je hormonen maken veel adrenaline aan. Wanneer je stress hebt is dit kortdurend. Even een boek lezen, wandelen, mediteren of afspreken met vrienden helpt je te ont stressen. Stress is weer over wanneer je een rustmoment hebt gepakt.

    Overspannen

    Overspannen zijn betekent dat je lang onder druk hebt gestaan. En dus voor een langere periode stress hebt gehad. Je spreekt dan van chronische stress. Wanneer je overspannen bent heb je een paar weken rust en ont stressen nodig om weer bij jezelf en in balans te komen.

    Burn-out

    Een burn-out fase duurt langer. Van een paar maanden tot een paar jaar. En gemiddeld genomen duurt het 10 maanden. Wanneer je in een burn-out bent beland heb je jezelf stelselmatig voorbij gelopen. En heb je de signalen van je lijf niet opgepikt. Je kunt je vast voorstellen dat het herstel langer duurt wanneer je jezelf ook langere tijd voorbij bent gelopen. Wil je hier informatie over stress, burn-out en overspannenheid zien kijk dan deze video.

    Hulp bij depressie klachten

    Als je vastzit in patronen waardoor je je somber voelt heb je iemand nodig die jou helpt in het maken van keuzes. Bouwen aan je eigen stevige basis kan je inzicht geven in je gedrag en gedachten, waardoor rust ontstaat. Ook kan iemand je net die handreiking geven wanneer je problemen hebt op andere vlakken, zoals werk, relaties en geld. Je hoeft het niet alleen op te lossen. Sommige mensen kiezen ervoor om antidepressiva te slikken (ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva). En soms is dat de beste optie voor dat moment. En een combinatie van medicatie en coaching of therapie kan een mooie aanvulling op elkaar zijn. Mijn eigen ervaring is dat medicatie mij rust gaf, maar me ook nog vermoeider maakte en juist verder weg van mijn eigen gevoel dreef. Dit wilde ik niet. Ik heb de keus gemaakt om toen aan mijn eigen gevoel van geluk te gaan werken. Maar ik had dan ook absoluut geen suïcidale gedachten waardoor ik dit zo durfde te doen.

    Mocht je behoefte hebben aan een steviger basis voor jezelf dan kan ik met jou daar aan werken, door je 9 maanden te ondersteunen in dit proces. Neem gerust contact met me op voor meer informatie.

    stress-survivalkit
    survival-kit-werkplezier

    Wil je beter voor jezelf leren zorgen?

    Voor mensen die dit willen is er een online coachingstraject ontwikkeld.

    In het online coachingstraject leer je jezelf beter kennen. Wat waardevol voor jou is en wat je niet meer dient en wat je los mag laten. Niet door hard te werken aan de opdrachten. Maar door meer bij jezelf te zijn. Je werkt in je eigen tempo aan de opdrachten.